It's better to see something once, than to hear about it a thousand times

Traveling. It leaves you speechless, then turns you into a storyteller

‘Chicken-Pizza’ kalder amerikanerne det i daglige tale (og det hjælper faktisk lidt på at huske udtalen af det knap så mundrette Chichén Itza), hvor Mayerne for flere tusinde år siden byggede deres pyramide og de andre imponerende ofrebygninger (han er da den suverænt bedste spindoktor, ham der fik gjort det til en ære at få hovedet hugget af og blive ofret til guderne). De fandt på et boldspil, der får håndbold og fodbold på liganiveau til at ligne sølle sandkassebold (selvom ingen rigtig ved, hvordan reglerne egentlig er). Men man tager eftersigende en gummibold på størrelse med en håndbold, to mandskaber og en lille fodboldbane, og så skal man uden at røre med hoved, hænder og fødder bare lige få bolden gennem en ring 8-10 meter oppe på en mur (totalt piece of cake…). Kaptajnen på vinderholder får så den (noget tvivlsomme) ære at blive halshugget, så han kan komme op og tale lidt med guderne.

image

De er det første folk, der laver menneskeofringer, så ham spindoktoren har da været helt fremme i sandalen med sine tanker. Man kan lige se ham for sig (nok ikke oppe på ølkassen, men så på en klippesten)… ‘Nu skal i bare høre folkens (efterfulgt at en kunstpause, som kun en spindoktor kan lave den). Istedet for at ofre dyr, som ingen alligevel kan tale med, så sender vi fremover vores stærkeste mand op, så han kan tale et alvorsord med guderne, få styr på høsten og bedre held til de fremtidige krige. Og så har jeg forresten fundet på et spil for at udvælge ham…’.

Vi er ikke super forberedte på Mayernes historie og har ikke liiige fået læst op, så vi køber en privat guide derude. Det er virkelig givet godt ud, og den ældre mand (som har været guide i 37år) ved virkelig alt og kan svare på alt (også Gustavs spørgsmål om, hvilke arbejdsdyr de havde den gang, hvor de sov og hvor mange de egentlig ofrede. Ved ikke hvor den knægt får alle sine spørgsmål og store interesse fra?!?).
Da vi jo ikke er så heldige med strandvejret, så er det til gengæld perfekt til at gå rundt her ved ruinerne. Man bliver stegt levende, hvis man går rundt her en solskinsdag (totalt menneskeofring), for her er stort set ingen skygge nogen steder.

image

Et af de andre must see’s på Yucatan halvøen er de mange Cenotes, som er en form for underjordiske søer og kanaler, som nærmest holder hele området flydende. Vi vælger Gran Cenotes, der ligger ved Tulum (for så er det jo nærliggende at slå en smut forbi Akumal Bay på vejen og finde en skildpadde eller to at snorkle med).
Vi er jo langt fra på vores første snorkletur, men det er første gang, at vi snorkler i grotter som dem her.

image

Her er ikke så mange fisk og slet ingen koraller, men det er alligevel en ret stor oplevelse at svømme rundt i grotterne og de underjordiske gange (heldigvis er der lidt luft mellem vandoverfladen og grotteloftet, så det ikke bliver for klaustrofobisk. Dykkerne svømmer helt ned i de gange, der ligger under vand og det ser fascinerende ud, når de dykker ned med lommelygterne og oplyser hele dybet og det undersøiske net af gange (selvom jeg ikke skal nyde noget af at dykke rundt et sted, hvor jeg ikke kan stige lige op igen, hvis jeg vil have ægte luft). Selv troldeungerne er i vandet, selvom det er en anelse køligt og Gustav fryser som en lille våd hund. Oplevelsen kan klart anbefales (hvis bare man ikke forventer det store dyreliv, som man plejer at se på snorkelture).

image

Følg med os videre i Centralamerika mod Cuba på Instagram @thegetaway.dk og få alle nye blogindlæg på Facebook The_getaway_blog.
image

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

It's better to see something once, than to hear about it a thousand times