May you never be to busy to stop and breathe under a palm tree

Perception is reality

Enhver der har læst kommunikation har fået tudet ørene fulde af det. Perception is reality! Opfattelsen hos modtageren er bare virkelighed, uanset hvordan budskabet er sendt, og hvordan det er tiltænkt. Sådan er det faktisk også med oplevelser. Den måde vi vælger at se vores oplevelse på, det bliver vores virkelighed. Og derfor kan to modtagere af den samme oplevelse faktisk også have fuldstændig forskellige mening om, hvordan oplevelsen er. Og pludselig har vi to forskellige virkeligheder. Så er det, at man kan høre to vidt forskellige fortællinger af den samme oplevelse, fordi man har valgt at tage forskelllige briller på til at forme sin virkelighed.

image

Har hvalturen været fantastisk, fordi man er så heldig at se rygfinnen af to af havets største skabninger, eller er den totalt skod, fordi man kun ser ryggen af to hvaler på 100m afstand og båden i øvrigt vipper så meget at man er søsyg (totalt tænkt eksempel…). Er turen til vandfaldet super fed, fordi man vandrer ad mudderstier gennem junglen for til sidst at bade med det smukkeste vandfald i baggrunden, eller er den jævnt gennemsnitlig, fordi man på trods af et storslået vandfald er fyldt med myggestik, har båret en troldeunge det meste af vejen og turen derop tog 30 minutter længere end beregnet. Det kan også være at hytten, man er checket ind i er topmålet for autentisk bohemestil eller at det er noget gammelt bras, hvor man er skeptisk over at spise med servicet.

Det hele handler om det mindset, vi har som udgangspunkt for vores oplevelser. Og derfor kan vi opleve tingene så forskelligt, selvom det egentlig er den samme ting vi deltager i. Vælger man fra starten at have den negative hat på, så kan man sagtens finde noget at brokke sig over ALLE steder (også her i det caribiske paradis). Nogle totalt tænkte eksempler, som slet ikke har krydset min egen tankegang… for meget klor i poolen til børnenes hud, for meget mynte i mojitoen til at det er en drink, nærmere en salat, for lidt sol til at havet får sin azurblå farve, for meget sol til at være på stranden hele dagen, for meget hummer på menukortet, for tæt skov i junglen, for dybt vand i strandkanten, for meget søgræs skyllet op på stranden til det gode billede, og så er der i øvrigt alt for mange turister på den der gode restaurant (you get the picture).

Men det er det hele værd!

Ofte er man taget afsted på ferie med enormt mange kriterier og krav (foruden det altoverskyggende at man har fået en tan), som skal opfyldes for, at man kan komme hjem og sige at ferien har været helt perfekt. Men hvis det hele skal opfyldes, så bliver man enormt træt undervejs, og man blir bare aldrig tilfreds. Og det er sådan en skam, at 3 dage med regn inden afrejsen eller sandfluer på stranden den sidste dag skal ødelægge eftermælet på en hel ferie.

image

Men inden den negative tanke sætter sig fast og bliver min opfattelse af oplevelsen og dermed min virkelighed, så prøver jeg ihærdigt at kæmpe imod. For det er alt for billigt at tage den negative hat på og skyde det hele ned (som vi danskere har en grundlæggende tendens til). Det kræver mange flere kræfter hele tiden at vælge at se det positive i sine omgivelser og sine oplevelser.

Prøv at være open minded og find den positive solhat frem. For man kan ALTID finde noget positivt i situationen (sommetider først bagefter). Oplevelserne bliver så meget stærkere og giver så meget mere energi, når de har et positivt aftryk. Og det er jo de positive oplevelser, som driver os, som gør os glade og som lever så meget længere i minderne.

image

Og vi er kommet til et af de steder, hvor jeg skal hanke op i det positive mindset. Et totalt villa villa kulla hus in the middle of nowhere med homemade bungalows (som enhver byggesagkyndig ville afspærre øjeblikkeligt) spredt rundt i haven. Ved ikke engang hvor mange der er, for haven er et vildnis af træer og planter. Dyrebestanden består af 5 hunde, et utal af katte, 3 killinger, 3 høns med 4 kyllinger ved sidste optælling, en enkelt frø (jeg er så heldig at have på køkkenbordet bag komfuret). Vi har et stadigt stigende antal af de små fætre med blankt skjold og meget lange følehorn, der render rundt ude på badeværelset (og køkkenbordet om natten)… og så er der den der naturlige luftfugtighed der kommer, når det regner og der er et lille hul i taget. Sidst (men bestemt ikke mindst) så har jeg frivilligt givet 60USD pr nat for at bo her. Og det kunne være tæt ved det værste l*** vi har boet i på hele rejsen, men hvis jeg pakker de fine fornemmelser væk, ikke tænker på sundhedsstyrelsens anbefalinger og ryster sengetøjet, så kan det også vendes til at være det hyggeligste sted med de dejligste mennesker. Værten fanger kattekillingerne, så troldeungerne kan kæle for dem, indenfor et par kilometer har vi de flotteste strande på den dominikanske republik, og vi har hinanden…
It’s all about perception…

The glass is half full, and the other half was delicious.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

May you never be to busy to stop and breathe under a palm tree